Как да организирам учебната година по БЕЛ на моя шестокласник?

Шести клас е от ключова важност за грамотността на всеки един човек. Материалът по български език е много, текстовете по литература стават по-дълги, анализите – по-задълбочени, а от ученика изведнъж започват да се очакват умения за тълкуване и изтънчено изразяване. В практиката често откриваме, че децата изпитват огромни затруднения със задачи от типа “четене с разбиране”, отговор на зададен въпрос във връзка с литературно произведение, както и при редакция на текстове с грешки. Да не забравяме и няколкото вида преразкази, които трябва да се пишат по памет и да са достатъчно подробни. Всичко изброено дотук присъства на матурата в края на 7-ми клас, когато на всеки седмокласник му предстои да се сблъска с напрежението от изпита, предизвикателствата на многото материал, както и със собствената си концентрация и устойчивост. За да бъде успешен изходът, най-важна е постоянната и целенасочена подготовка, която е препоръчително да започне още от 6-ти клас.

 Помагалата с тестове са добър вариант за системна подготовка, но трябва се отсеят така, че да съвпадат с формата на матурата, както и с всички промени на МОН през 2019 г., за да може да се привикне към логиката на задачите  и уловките в тестовите въпроси. Не трябва да неглижираме и ролята на професионалиста, който е филолог, и може да оцени езиковите възможности и степента на аргументация в отговорите на литературните въпроси, както и да прецени доколко те отговарят на зададените критерии за оценка. Помощните материали трябва едновременно да възпитават грамотност, но и да развиват абстрактното мислене посредством материала от учебния план. Всичко е лесно, ако се прилага правилният подход, който да гарантира ефективност.

Ние можем да Ви гарантираме тази ефективност чрез системна работа, своевременно запълване на пропуските, упражняване на всичко от учебното съдържание до момента, в който всичко е напълно разбрано и усвоено. Процесът в “Мелиус” започва още от 6-ти клас и резултатът е видим ясно – учениците ни отиват на изпит със самочувствието, че са подготвени и нищо не може да ги изненада, което личи и по оценките им.

Доверете ни се и няма да останете разочаровани. Работим в малки групи и образователният процес протича приятно и максимално ползотворно!

Заповядайте при нас, очакваме Ви! За повече информация, кликнете тук:

Курсове за 6-ти и 7-ми клас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *